Pirkko Mäkinen

Tasa-arvovaltuutettu

Miksi kirjasto on sinulle tärkeä?

Kirjastossa on kaikki tieto koottuna samassa paikassa ja se on tärkeä jokaisessa elämänvaiheessa. Itse muistan omasta nuoruudestani, kuinka upeaa oli, kun sai ensimmäisen kirjastokortin ja siirryin lastenosastolta aikuisille tarkoitettujen kirjojen jännittävään maailmaan. Opiskeluaikana kirjastossa luettiin tenttiin eli se oli paikka, jossa tehtiin työtä. Nykyään työelämässä kirjaston merkitys tosin tuntuu jääneen hieman taka-alalle, mutta uskon, että eläkeajan koittaessa se jälleen kasvaa.

Mitä hyötyä kirjastosta on yhteiskunnalle?

Se, että kirjastopalvelut sekä pääsy ajantasaiseen tietoon on saatavilla kaikkialla asuinpaikasta riippumatta, on minusta upea osoitus tasa-arvoisesta yhteiskunnasta. Minusta hienoa on myös se, että kirjastoissamme on ammattitaitoinen henkilökunta löytää mitä etsitään, vaikka asiakkaalla ei olisikaan siitä kuin hutera käsitys.

Millä eväillä kirjastot menestyvät tulevaisuudessa?

Kirjastojen on oltava lähellä ja helposti saavutettavissa. Lisäksi niiden on huomioitava eri ihmisryhmät aina lapsista vanhuksiin. Suomalaisen yhteiskunnan muuttuessa entistä moninaisemmaksi on myös tärkeää, että kirjasto muistaa palvella myös Suomeen muuttaneita ihmisiä. Tasa-vertaisen kohtelun kannalta on erittäin keskeistä myös se, että kirjasto säilyy myös jatkossa maksuttomana.

Lähettiläät