Pentti Arajärvi

Helsingin yliopiston sosiaalioikeuden professori

Miksi kirjasto on sinulle tärkeä?

Kirjasto on ennen kaikkea paikka, josta saa demokraattisesti tietoa alalta kuin alalta. Työssäni tarvitsen myös kirjastoa tietenkin jatkuvasti – ilman sitä ei työtäni voisi tehdä.

Mitä hyötyä kirjastosta on yhteiskunnalle?

Kirjasto on yksi niistä tekijöistä, jotka ovat luoneet Suomen menestyksen. Jos Suomi jollakin on noussut köyhästä Euroopan peräkolkasta maailman eturiviin, niin sen on tehnyt mahdolliseksi kaksi asiaa: koulu ja kirjasto eli, toisin sanoen, pääsy tiedonlähteille ja sivistykseen. Minusta on ollut aivan loistavaa, miten työväenliike, maaseudun erilaiset sivistysliikkeet ja suomalainen sivistyneistö rakensivat omia kirjastoja jo silloin, kun kunnallista kirjastolaitosta ei vielä ollut.

Millä eväillä kirjastot menestyvät tulevaisuudessa?

Kirjastoon liittyy elementtiä: tieto ja lainaaminen. Klassisesti tieto on ollut kirjoja, mutta nykyisin se on esimerkiksi linkkejä erilaisiin tiedostoihin. Kirjaston tulee voida lainata kaikkia mahdollisia tiedonmuotoja, mutta se voi tarjota lainattavaksi myös esimerkiksi taidetta ja taitoja. Meillähän on jo taidelainaamoja kirjastojen yhteydessä ja miksei kirjastosta voisi lainata myös porakoneen tai muita vehkeitä, joita tarvitsee harvoin, mutta joita ilman ei tule toimeen?

Lähettiläät